Topp 3 anbefalte passordbehandlere nå i 2024

En passord manager, eller en passordbehandler som det heter på norsk, er et program eller en tjeneste som gir deg muligheten for å registrere dine innloggings opplysninger som brukernavn, passord, login linker og annen data. Dine passord gjemmes da i et kryptert format.


Bruk unike passord på alle dine kontoer på nett og mobil:

Tenk deg dette: Du registrerer deg på en nettside, eller i en app med samme e-postadresse og passord som du har på alle de andre kontoene du har. Hvis en av disse nettstedene eller appene er ondsinnet, eller har et datainnbrudd som avslører passordet ditt i et ukryptert format, er alt en aktør trenger å gjøre er å prøve den e-posten og passordkombinasjonen på tvers av flere populære nettsider til de får et treff. Det spiller ingen rolle hvor sterkt det ene passordet er, for de har det jo allerede.


Dette kalles "credential stuffing", og det er en av de vanligste måtene kontoene dine kan bli kompromittert av en eller flere dårlige aktører. For å unngå dette, sørg for at du aldri gjenbruker passordene dine.


Bruk tilfeldig genererte passord:

Du bør egentlig aldri stole på deg selv for å komme opp med et godt passord. Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke tilfeldig genererte passord med tilstrekkelig unike kombinasjoner for å beskytte kontoene og enhetene dine.


Mine anbefalte passordbehandlere inkluderer en innebygd passordgenerator som du kan bruke. Det nyeste er Bitwarden kan også generere et vilkårlig brukernavn som du kan bruke på kryss og tvers av alle plattformer.

Et sterk passord bør bestå av 16 eller flere tegn, bestå av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Det betyr naturligvis at det er umulig for en person å huske et godt passord, så løsningen er å bruke en passordbehandler. Ved å bruke dette behøver du kun å huske en enkelt ting - nemlig hovedpassordet til å logge inn i din passordbehandler.


Sjekk passordene dine for datainnbrudd:

Hvis passordbehandleren din lar deg se etter kompromitterte passord, sørg for å gjøre det, og umiddelbart endre passordet dersom det kan ha blitt avslørt i et databrudd. Alternativt kan du sjekke passord på Have I Been Pwneds Latest Breaches feed ved hjelp av å få en e-post hvis passordet ditt blir registrert i et eller flere datainnbrudd.


Hva er det jeg anbefaler?

Bitwarden:

  • Er en skybasert løsning, som er uten tvil det mest naturlige valget da denne tjenesten har et ekstremt godt rykte på seg i privacy miljøet,
  • De har en gratis versjon, sånn at du kan teste den ut før du kjøper.
  • Prisen er også meget rimelig.
  • Den er enkel å bruke, og du kan bruke Bitwarden på PC, MAC, mobil og nettbrett, og alt synkes automatisk.


KeePass:

  • Denne tjenesten er ikke skybasert.
  • Er lagret lokalt på din PC/MAC, eller på din mobil.
  • Den er litt mer "avansert" å bruke, og kanskje litt mer tungvint, men har du god teknisk kunnskap og forståelse, så er denne det sikreste valget du kan ta.
  • Gratis!


Honorable mention:

  • 1Password er en passordbehandler med sterkt fokus på sikkerhet og brukervennlighet som lar deg lagre passord, kredittkort, programvarelisenser og all annen sensitiv informasjon i et sikkert digitalt hvelv. Ditt hvelv er vert på 1Password sine servere for en månedlig avgift. 1Password revideres med jevne mellomrom og gir eksepsjonell kundestøtte. 1Passord er derimot en lukket kildekode - men sikkerheten til produktet er grundig dokumentert i deres "security white paper".



Her ser du de mest 30 brukte passordene i verden

Har du et passord som likner på noe av det som er nevnt over? Bytt med en gang er du snill!


Hva du skal se etter i en passord manager (passordbehandler)?

Mange gratis passordbehandlere er tilgjengelige, og selv om noen brukere kan finne ut at det er nok, vil andre føle seg begrenset av deres begrensede funksjoner. Så hvis du bestemmer deg for å velge en premium passordbehandler, her er noen ting du bør se etter:


Sikkerhet:

Sterk kryptering er et must. Hvis du lagrer alle passordene dine på ett sted, vil du naturligvis at de skal være så trygge som mulig. Se etter passordbehandlere som tilbyr moderne krypteringsalgoritmer, som AES eller XChaCha20.


Personvern:

Du overlater de mest sensitive dataene dine – passord, hemmelige notater og kredittkortdetaljer – til et selskap - så du må være helt sikker på at du kan stole på de. Så se etter en passordbehandlingsleverandør som har en "nullloggpolicy" på plass.


Ekstra funksjoner:

Multifaktorautentisering (2FA), biometri, passordgenerator, sikker passorddeling, organisering av mapper, notater, støttet alle enheter, tilgjengelig antall enheter – alle disse funksjonene er svært nyttige og gjør bruken av passordbehandleren din tryggere og enklere å bruke. Hvis du betaler for et verktøy, kan du like godt få et med så mange tilleggsfunksjoner som mulig.


Kundeservice:

Se om den valgte leverandøren tilbyr kundestøtte. Enda bedre, finn ut om de er tilgjengelige når du trenger dem fordi du aldri vet når problemer kan oppstå. E-post, direkte chatt eller å ringe – bestem hva som fungerer best for deg, og sjekk om alt dette støttes.


Her er en meget nyttig video for hvordan du kan starte med Bitwarden

Hvordan installere og bruke KeePass



Oppdatert: 13.03.2024