Hva er metadata, og hvordan kan det skade ditt personvern?

Metadata blir ofte beskrevet som "data om data". For eksempel er innholdet i en e-post ikke metadata, men hvem du sendte e-posten til, når, emnet og størrelsen på e-posten. Du kan tenke det samme som en konvolutt - den inneholder informasjon om avsender, mottaker og hvor den skal. Noen eksempler på metadata kan være:

  • Emnelinjen i din e-post.
  • Lengden på en samtale.
  • Hvor lenge varte en samtale.
  • Din posisjon, tid, dato og med hvem du snakket med.


Metadata kan være en alvorlig hindring for din nettsikkerhet. Det kommer i alle former, og i mange tilfeller må du virkelig vite hva du gjør for å omgå det på egen hånd. Si at du sender et bilde til noen du tok av hunden din på din iPhone via e-post, eller via messenger. Man vil anta at at det er noe som er mellom deg og mottager, ikke sant? Men sannheten er at du tar feil.


Som sagt, kommer metadata i alle former og størrelser, og det er til og med plassert inne i bildet som du tok av hunden din. Din iPhone som ble brukt til å ta dette bildet registrerer mye informasjon om bildet og lagrer det sammen med bildet. Ting som dato og tidspunktet det ble tatt, størrelsen på bildet, enheten det ble tatt på, og til og med stedet der bildet ble tatt, kan alt inkluderes i det vi kaller EXIF-dataene på bildet. Så bare å sende et bilde til noen kan det ha ødelagt arbeidet du har gjort for å være anonym.


Så hva kan du gjøre for å minimere din metadata?


Tjenester som Tor sin nettleser begrenser mengden av metadata som produseres via vanlige nettbaserte kommunikasjonsmetoder. Inntil lover er oppdatert for å bedre og håndtere metadata, og verktøyene som minimerer dem blir mer utbredt, er det beste du kan gjøre å være klar over hvilke metadata du overfører når du kommuniserer, hvem som kan få tilgang til den informasjonen og hvordan den kan bli brukt.


For å minimere mengden metadata som blir lagt til i bildene dine, finnes det verktøy som kan være til stor hjelp. En enkel løsning kan være å bruke en app på telefonen din som fjerner metadata fra bildene dine, eller et program på PC-en din.


For eksempel kan du bruke ExifCleaner på PC eller MAC, eller Imagepipe/ExifEraser for Android. For Iphone kan du bruke en app som heter Metapho. Disse programmene hjelper deg å fjerne unødvendig metadata fra bilder, slik at du kan beskytte personvernet ditt og unngå at sensitiv informasjon blir delt med andre. Ved å bruke slike verktøy kan du være sikker på at du tar kontroll over hva slags informasjon som er knyttet til bildene dine.


Her er noen bonus tips for å unngå å dele for mye informasjon (metadata) om deg selv på sosiale medier:


  • Fjern metadata fra bildene dine før du deler dem på sosiale medier. Se over hva jeg anbefaler.
  • Ikke del bilder eller statusoppdateringer som avslører din nåværende lokasjon. Hvis du vil dele bilder av et sted du har vært, kan du vente til du har forlatt området før du legger ut bildene.
  • Ikke del personlig informasjon, som f.eks. fullt navn, adresse, telefonnummer eller fødselsdato, på sosiale medier.
  • Vær forsiktig med å legge ut bilder av barna dine eller andres barn på nettet, spesielt hvis det avslører skolen de går på eller deres nåværende lokasjon.
  • Tenk nøye gjennom hvilken informasjon du deler på sosiale medier, og hvilken informasjon du bør holde for deg selv.
  • Vær oppmerksom på personverninnstillingene på sosiale medier, og juster disse slik at du har kontroll over hva slags informasjon som blir delt om deg.
  • Vær klar over at selv om du fjerner metadata fra bildene dine, kan det likevel være andre måter å spore deg på, som f.eks. gjennom GPS-informasjon fra mobiltelefonen din. Derfor kan det være lurt å skru av lokasjonsdata på telefonen eller kun bruke sosiale medier på Wi-Fi nettverk der du har kontroll over posisjoneringen din. Husk å bruke en VPN.

Oppdatert: 13.03.2024