Hold din e-post og ditt telefonnummer sikker

Amazon, Facebook, Google og Twitter er porten til din online identitet, og alle disse tjenestene er knyttet til din e-post. Dessverre gir mange av disse tjenestene en funksjon for tilbakestilling av passord via e-post. Dette gjør det så utrolig viktig at du maksimerer sikkerheten til din e-postkonto.

Velg et sterkt passord. Bruk en passord manager


Bruk tofaktor-autorisering (2FA) Se punkt 4

Vær ekstremt oppmerksom på phishing mail


Ikke åpne vedlegg med merkelige filtyper


Ikke klikk på mistenkelige linker. Er du usikker - spør!


Ikke stol på e-poster som havner i søppel mappen



Ikke bruk jobbens e-post til private formål



Ikke bruk offentlig Wi-Fi uten en VPN



Generelle tips

1: Pass på bruken av din identitet på nett og mobil!

Informasjon som navn, fødselsnummer, telefon nummer, e-post adresse og bosteds-adresse kan lett komme på avveie. Hvis du skal registere deg i en app, eller på et forum, eller at du må registerte deg fordi du bare skal sjekke noe, eller kun lese noe, bruk et alias navn, eller et vilkårlig brukernavn. Ikke oppgi noe form for personalia som kan knyttes til deg. Eneste stedene du bør oppgi reell ID er hos norske banker, forsikring, staten, skatteetaten, leger og tannleger. Anbefaler å bruke en egen e-post adresse til stat, fylke, kommune, og en annen til helse instanser.


2: Ivareta ditt telefonummer på en best mulig måte!

Jo flere steder du har gitt ut ditt telefonnummer, jo større en sjansen for å motta spam SMSer og svindel telefoner. Dette er meget irriterende og forstyrrende, så for å unnga alt dette - her er det jeg anbafaler deg å gjøre:

Jeg har en ekstra telefon liggende hjemme (en reserve telefon) med et eget nummer som jeg kjøpte på Narvesen fra MyCall til 100 Kr. Dette nummeret gir jeg kun ut til apper som spør om mitt nummer, som f.eks til frisøren, kundeklubber, foodora, Peppez pizza, hoteller, leiebil, eller til Coop. På denne måten beskytter jeg mitt personlige nummer som jeg har på min private telefon, og som kun de nærmeste har som nære venner og familie. Hvis jeg begynner å motta mye spam på min reserve telefon, så er egentlig ikke det så farlig, da dette er som sagt kun en reserve telefon som bare ligger hjemme. Blir det for ille, ja da kjøper jeg et nytt nummer fra MyCall, kaster det gamle SIM kortet, og legger det nye inn i reserve telefonen. Easy peacy!


3: Man kan også benytte seg av et virtuelt telefonnummer:

Så lurer du kanskje på, hva er et virtuelt telefonnummer? Et virtuelt telefonnummer, eller VoIP nummer som det også kalles er en midlertidig SMS-leverandør som gir deg et midlertidig telefonnummer til mindre pålitelige nettsteder, apper eller personer som ikke har interesse av å eie et SIM-kort. Ved å bruke et virtuelt telefonnummer kan du ha et ekstra lag for å skjule identiteten din og forhindre spam-anrop eller å havne i en spam-liste. Det kan også beskytte identiteten din og informasjon som må registreres, og sørger for at informasjon som potensielt kan kobles til deg (for eksempel e-post) ikke er nødvendig.

Her anbefaler jeg Hushed som har app til mobil, og SMSpool (kun på web). Disse telefon-numrene er fine å bruke i apper, som f.eks Tinder eller andre sjekke apper, eller på dine sosiale media kontoer. Ikke bruk et virtuelt telefonnummer som en fast tofaktorautorisering (2FA) - bruk heller Aegis (for Android), ellerTofu til Iphone - som også er nevnt i punkt 4.


Du kan også se en video fra The New Oil som forklarer nærmere om virtuelle telefonnummer her.


4: Bruk 2FA [tofaktorautorisering]

Jeg kan aldri få sagt dette ofte nok, men det er så utrolig viktig å sikre alle dine kontoer på nett med et ekstra lagt med sikkerhet. De fleste sosiale media kontoer, epost kontoer, Discord, Twitch og YouTube med fler har dette, men det må aktiveres manuelt. Du kan bruke Aegis (Tofu for Iphone) appen. Anbefaler ikke å bruke telefonnummer eller e-post til 2FA. Unntaket er hvis du har Skiff mail, Proton mail eller Tutanota med et ekstremt sterkt passord og har aktivert tofaktorautorisering (2FA). Da kan du bruke din e-post som 2FA, men som sagt, dette er kun hvis du ikke vil eller kan bruke en 2FA app.

Du kan se en video fra Techlore på YouTube som forklarer dette nærmere her.



Så når du først har det grunnleggende om hvordan Internett kan samarbeide med deg for å holde deg trygg, er det viktig at du bestemmer hvilken informasjon du legger ut, hvor den går og hvem som kan se den. Alle har sett innleggene på Facebook der noen laster opp skjermbilder av en melding som tydeligvis var ment å være personlig, men som på en eller annen måte ble lekket – sannsynligvis fra en annen part med ondsinnet hensikt, eller fra en som ønsker å henge ut noen. Det suger å være den personen som blir avslørt! Så vi må være forsiktige med informasjonen vi deler og hvordan den kan brukes mot oss. Det generelle ordtaket er at når det først er ute på Internett, er det umulig å ta det tilbake eller slette det for godt - spesielt når Facebook allerede har tatt backup av bildet eller teksten du skrev. Man bør alltid anta at noe, eller noen, et sted, arkiverer den informasjonen for senere bruk eller for en referanse.


For å starte, ta en titt på vanlige nettsteder som Facebook, Instagram, Twitter og hvilke personvernalternativer de tilbyr. Ta Twitter for eksempel. Du kan enten beskytte alle tweetene dine, eller ha hele profilen åpen for offentligheten. Dette er det samme med Instagram der kontoen din enten er helt privat eller helt offentlig. Med mindre du er veldig selektiv med det du legger ut, vil jeg anbefale å ha disse personvernfunksjonene aktivert på begge. Unntaket fra dette ville være hvis du er veldig ivrig på nett, berømt eller driver en bedrift der publisiteten fra ditt innlegg kommer til å trekke til deg kunder. For vanlige mennesker som bare legger ut om deres personlige liv, hold det låst for sikkerhets skyld. Det beskytter deg mot tilfeldige tilskuere og også fra noen som kanskje prøver å stjele din identitet, noen som vil finne mer ut om deg, eller noen som er "ute etter deg".

Facebook er en mye større modus for sosiale medier og omfatter et større aspekt av identiteten din, så det kommer selvfølgelig til å bli mer komplekst. Men ideelt sett vil du bare at publikum skal kunne se informasjon om deg som ikke er personlig identifiserende eller avslørende. Et eksempel på dette kan være fødselsdatoen din. Folk utenfor en liten krets av familie og venner trenger ikke å vite det. Spesielt menneskene du møter på Facebook. Dette er grunnen til at Facebook tilbyr en rekke forskjellige alternativer for hvem du deler informasjon med. Du kan bruke disse 3: Public, Friends og Bare meg.

Ting som din fødselsdato, e-postadresse, telefonnummer og seksualitet er alle holdt til Bare meg fordi de er ting du ikke vil at noen andre skal vite med mindre du spesifikt deler det ut til dem. Mesteparten av den øvrige informasjonen holdes på venne nivå, og bare minimal informasjon er faktisk synlig for offentligheten.


Hvis du er en av personene som er avhengig av personvern, sikkerhet og anonymitet for å holde deg trygg (sånn som meg), bør du vurdere å ikke bruke sosiale medier som dette eller være utrolig restriktiv på hva du legger ut. Alle disse nettstedene logger informasjonen din og kan til og med lagre den selv etter at du har slettet det. Bruk av "falsk" informasjon i disse tilfellene vil være til nytte for deg. Hvis du er veldig opptatt av å bruke noe som Twitter, bør du kanskje vurdere å ikke bruke ditt virkelige navn og din personlige e-post ved registrering. Du må også ta i betraktning at disse nettstedene kanskje ikke holder informasjonen for seg selv. Vi ville vært dumme å tro at de ikke selger informasjonen vår til tredjeparter eller overleverer den til myndigheter når de spør.



Lurer du på hva din norske mobiloperatør vet om deg, så kan du ta en skremmende titt her.

Oppdatert: 08.04.2023